Loading Events
 • This event has passed.

Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών & Πολιτισμού «ΟΛΥΜΠΟΣ» (2011)

FolkWay - International Folklore Seminar - Folk Dances & Folklore Culture - Pieria - 2011

Διοργανωτές Σεμιναρίου

 • FolkWay (Propantos) – Διοργάνωση Φεστιβάλ Πολιτισμού & Παράδοσης
 • Ταμίειον Θράκης, Ξάνθη

Δελτίο Τύπου

Κατά το διάστημα 19-28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Πιερία το 1ο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Πολιτισμού «ΌΛΥΜΠΟΣ». Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο με πρωτόγνωρη αγάπη και έφεση βιωματικής γνωριμίας με τους ελληνικούς παραδοσιακούς και τη διαχρονική ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας δύο δυναμικών φορέων, του Κέντρου Οργάνωσης Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων «Pro-παντός» με έδρα την Κατερίνη και του «Ταμιείου Θράκης» με έδρα την Ξάνθη. Υπεύθυνοι της όλης διοργάνωσης από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την υλοποίηση ήταν τα μέλη της ομάδας του «Pro-παντός» Βασίλης Γεροβασιλείου, Παναγιώτης Παγωνίδης και Ευφροσύνη Χατζηχηδίρογλου.

Οι φορείς αυτοί δραστηριοποιούνται έντονα και έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια πρωτοποριακό καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο τόσο στις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η πρώτη αυτή συνάντηση είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί ανοίγει το δρόμο για μια διεθνή παρουσία της περιοχής της Βορείου Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Χώρες συμμετοχής είναι η Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Σκωτία, ΗΠΑ, Καναδάς, Χιλή και Ισραήλ. Άνθρωποι μη ελληνικής καταγωγής με μεγάλη αγάπη για την ελληνική γλώσσα, την τέχνη, τον παραδοσιακό χορό και εν γένει το διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό δείχνουν το δρόμο που πρέπει να τραβήξει η Ελλάδα του σήμερα. Ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδος μέσα από την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στην πρώτη διεθνή συνάντηση του Ολύμπου, μέσα από τη θεωρία και την πράξη, οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην ασυναγώνιστη ομορφιά και γοητεία των ελληνικών χορών, της ελληνικής γλώσσας, τέχνης, ιστορίας και φιλοσοφίας. Μέσα από το χορό ζωντανεύουν ιστορικές περιοχές του διαχρονικού ελληνισμού όπως η Βόρεια Θράκη, ο Πόντος, η Κεντρική Μακεδονία από το Ρουμλούκι έως τα Πιέρια και την ορεινή Κοζάνη αλλά και η Στερεά Ελλάδα. Επιστήμονες, ερευνητές λαογράφοι, χοροδιδάσκαλοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμβάλλουν ο καθένας με μοναδικό τρόπο για να επιτευχθεί μία σύγχρονη και πρωτόγνωρη βιωματική και μυητική μετοχή όλων στο τεράστιο και παγκόσμιας σημασίας πολιτιστικό ρεύμα του ελληνικού κόσμου από την εποχή του Ορφέα μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων στο σεμινάριο συμμετέχουν ενεργά και διδάσκουν ακαδημαϊκοί, λαογράφοι, ερευνητές-χοροδιδάσκαλοι και μουσικοί.

Η αυλαία της πρώτης αυτής συνάντησης άνοιξε με τη συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας και συνεχίστηκε με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, παραδοσιακού χορού και μουσικής στην Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας, στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο του Δίου, στον Όλυμπο και στα αρχαία Λείβηθρα όπου πιθανολογείται ο τάφος του Ορφέα καθώς και στο χωριό Κάτω Μηλιά των ορεινών Πιερίων.

Οι ερευνητές-χοροδιδάσκαλοι Γιούλη Δήμου, Κυριάκος Μωϋσίδης, Γιάννης Πραντσίδης, Δήμος Πραντσίδης, Αχιλλέας Τσιάρας και Μαρία Τσιμήτρη παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ήθη, έθιμα και φορεσιές από τους ιδιαίτερους τόπους καταγωγής τους όπου έχουν πραγματοποιήσει πολυετή έρευνα. Οι μουσικοί Κυριάκος Γκουβέντας, Παναγιώτης Ζηκίδης, Γιάννης Κακάρας και Παναγιώτης Παύλος μύησαν τους συμμετέχοντες στον κόσμο του παραδοσιακού τραγουδιού φέρνοντάς τους για πρώτη φορά σε επαφή με τα μουσικά όργανα, την ελληνική γλώσσα και τις ντοπιολαλιές διαφορετικών περιοχών του ελληνισμού, σε μία προσπάθεια βιωματικής εμπειρίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μέσα από τη δύναμη των στίχων. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Παύλος ανέλυσε τη φιλοσοφία της ελληνικής γλώσσας μέσα από το τραγούδι από την εποχή του Ορφέα μέχρι σήμερα. Η Αμερικανίδα λαογράφος Yvonne Hunt συγκίνησε όλους με την παρουσίαση των συμπερασμάτων της δικής της τριακονταετούς ερευνητικής δραστηριότητας σχετικά με τους χορούς και τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας και των Βαλκανίων ενώ παρουσιάστηκε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο η σχέση των ελληνικών κυκλικών χορών με αυτούς από άλλες Βαλκανικές χώρες και την Αρμενία από την ερευνήτρια Laura Shannon.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν θερμά οι κάτοικοι της περιοχής ανοίγοντας τα σπίτια και τις καρδιές τους και προσφέροντας τη γνήσια ελληνική φιλοξενία. Αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα καθώς αποτελεί ένδειξη αξιών που έχουν χαθεί πρόωρα από άλλες χώρες του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Η επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους σε κάθε στιγμή μάθησης, ζώντας μια βαθειά συγκίνηση και ψυχική δόνηση που προκαλεί ο μουσικός λόγος εναρμονισμένος με την ιεροπρακτική και μυητική δύναμη των παραδοσιακών χορών αλλά και ο βαθύτερος νοηματικός, ανθρωπολογικός και πνευματικός πλούτος της ελληνικής γλώσσας, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη συνάντηση στη γη της Πιερίας το καλοκαίρι του 2012.

August 19 2011

Details

Start: 19 August, 2011 @ 8:00 am
End: 28 August, 2011 @ 5:00 pm
Cost: Free
Event Categories:
Event Tags:, , , , , , , , ,
Website: Visit Event Website

Venue

Katerini

Katerini, Greece

+ Google Map

Συμμετοχές:

Ερευνητές & Χοροδιδάσκαλοι:

 • Γιούλη Δήμου
 • Κυριάκος Μωϋσίδης
 • Γιάννης Πραντσίδης
 • Δήμος Πραντσίδης
 • Αχιλλέας Τσιάρας
 • Μαρία Τσιμήτρη

 • Μουσικοί:

 • Κυριάκος Γκουβέντας
 • Παναγιώτης Ζηκίδης
 • Γιάννης Κακάρας
 • Παναγιώτης Πάυλος

 • Ιδαίτερες Συμμετοχές:

 • κ. Γιώργος Πάυλος (Αναπληρωτής Καθηγητής - Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης)

 • Mrs. Yvonne Hunt (Λαογράφος - Ερευνήτρια / Αμερική)

 • Mrs. Laura Shann (Λαογράφος - Ερευνήτρια / Αρμενία)
 • Organizer

  FolkWay
  Phone: +306973854977
  Email:
  Website: Visit Organizer Website