Loading Events
 • This event has passed.

1ο Διεθνές Σεμινάριο Ελληνικού Παραδοσιακού Χορού & Πολιτισμού: «ΟΛΥΜΠΟΣ»

1st International Seminar Folklore Dance Culture - FolkWay - Pieria, Greece - 2012

Σεμινάριο – Δελτίο Τύπου

Κατά το διάστημα 19-28 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε στην Πιερία το 1ο Σεμινάριο Ελληνικών Παραδοσιακών Χορών και Πολιτισμού «OΛΥΜΠΟΣ». Στη συνάντηση αυτή συμμετέχουν άνθρωποι από όλο τον κόσμο με πρωτόγνωρη αγάπη και έφεση βιωματικής γνωριμίας με τους ελληνικούς παραδοσιακούς και τη διαχρονική ελληνική πολιτιστική κληρονομιά. Η συνάντηση αυτή είναι αποτέλεσμα γόνιμης συνεργασίας δύο δυναμικών φορέων, του Κέντρου Οργάνωσης Σεμιναρίων και Εκδηλώσεων «Pro-παντός» με έδρα την Κατερίνη και του «Ταμιείου Θράκης» με έδρα την Ξάνθη. Υπεύθυνοι της όλης διοργάνωσης από τη σύλληψη της αρχικής ιδέας μέχρι την υλοποίηση ήταν τα μέλη της ομάδας του «Pro-παντός» Βασίλης Γεροβασιλείου, Παναγιώτης Παγωνίδης και Ευφροσύνη Χατζηχηδίρογλου.

Οι φορείς αυτοί δραστηριοποιούνται έντονα και έχουν παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια πρωτοποριακό καλλιτεχνικό, εκπαιδευτικό και πολιτιστικό έργο τόσο στις περιοχές της Μακεδονίας και Θράκης όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Η πρώτη αυτή συνάντηση είναι ένα γεγονός μεγάλης σημασίας για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας γιατί ανοίγει το δρόμο για μια διεθνή παρουσία της περιοχής της Βορείου Ελλάδας και της Ελλάδας γενικότερα μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό. Χώρες συμμετοχής είναι η Γερμανία, Ελβετία, Σουηδία, Σκωτία, ΗΠΑ, Καναδάς, Χιλή και Ισραήλ. Άνθρωποι μη ελληνικής καταγωγής με μεγάλη αγάπη για την ελληνική γλώσσα, την τέχνη, τον παραδοσιακό χορό και εν γένει το διαχρονικό ελληνικό πολιτισμό δείχνουν το δρόμο που πρέπει να τραβήξει η Ελλάδα του σήμερα. Ο δρόμος αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν της διεθνούς παρουσίας της Ελλάδος μέσα από την παιδεία, την τέχνη και τον πολιτισμό.

Στην πρώτη διεθνή συνάντηση του Ολύμπου, μέσα από τη θεωρία και την πράξη, οι συμμετέχοντες μυήθηκαν στην ασυναγώνιστη ομορφιά και γοητεία των ελληνικών χορών, της ελληνικής γλώσσας, τέχνης, ιστορίας και φιλοσοφίας. Μέσα από το χορό ζωντανεύουν ιστορικές περιοχές του διαχρονικού ελληνισμού όπως η Βόρεια Θράκη, ο Πόντος, η Κεντρική Μακεδονία από το Ρουμλούκι έως τα Πιέρια και την ορεινή Κοζάνη αλλά και η Στερεά Ελλάδα. Επιστήμονες, ερευνητές λαογράφοι, χοροδιδάσκαλοι και καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό συμβάλλουν ο καθένας με μοναδικό τρόπο για να επιτευχθεί μία σύγχρονη και πρωτόγνωρη βιωματική και μυητική μετοχή όλων στο τεράστιο και παγκόσμιας σημασίας πολιτιστικό ρεύμα του ελληνικού κόσμου από την εποχή του Ορφέα μέχρι σήμερα. Μεταξύ άλλων στο σεμινάριο συμμετέχουν ενεργά και διδάσκουν ακαδημαϊκοί, λαογράφοι, ερευνητές-χοροδιδάσκαλοι και μουσικοί.

Η αυλαία της πρώτης αυτής συνάντησης άνοιξε με τη συμμετοχή στο 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα Ημαθίας και συνεχίστηκε με μαθήματα ελληνικής γλώσσας, φιλοσοφίας, παραδοσιακού χορού και μουσικής στην Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας, στον αρχαιολογικό χώρο και το αρχαίο θέατρο του Δίου, στον Όλυμπο και στα αρχαία Λείβηθρα όπου πιθανολογείται ο τάφος του Ορφέα καθώς και στο χωριό Κάτω Μηλιά των ορεινών Πιερίων.

Οι ερευνητές-χοροδιδάσκαλοι Γιούλη Δήμου, Κυριάκος Μωϋσίδης, Γιάννης Πραντσίδης, Δήμος Πραντσίδης, Αχιλλέας Τσιάρας και Μαρία Τσιμήτρη παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς, ήθη, έθιμα και φορεσιές από τους ιδιαίτερους τόπους καταγωγής τους όπου έχουν πραγματοποιήσει πολυετή έρευνα. Οι μουσικοί Κυριάκος Γκουβέντας, Παναγιώτης Ζηκίδης, Γιάννης Κακάρας και Παναγιώτης Παύλος μύησαν τους συμμετέχοντες στον κόσμο του παραδοσιακού τραγουδιού φέρνοντάς τους για πρώτη φορά σε επαφή με τα μουσικά όργανα, την ελληνική γλώσσα και τις ντοπιολαλιές διαφορετικών περιοχών του ελληνισμού, σε μία προσπάθεια βιωματικής εμπειρίας της ελληνικής γλώσσας και του πολιτισμού μέσα από τη δύναμη των στίχων. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Παύλος ανέλυσε τη φιλοσοφία της ελληνικής γλώσσας μέσα από το τραγούδι από την εποχή του Ορφέα μέχρι σήμερα. Η Αμερικανίδα λαογράφος Yvonne Hunt συγκίνησε όλους με την παρουσίαση των συμπερασμάτων της δικής της τριακονταετούς ερευνητικής δραστηριότητας σχετικά με τους χορούς και τις παραδόσεις διαφορετικών περιοχών της Ελλάδας και των Βαλκανίων ενώ παρουσιάστηκε σε θεωρητικό και πρακτικό επίπεδο η σχέση των ελληνικών κυκλικών χορών με αυτούς από άλλες Βαλκανικές χώρες και την Αρμενία από την ερευνήτρια Laura Shannon.

Τους συμμετέχοντες υποδέχθηκαν θερμά οι κάτοικοι της περιοχής ανοίγοντας τα σπίτια και τις καρδιές τους και προσφέροντας τη γνήσια ελληνική φιλοξενία. Αυτή η πρωτόγνωρη εμπειρία τους εντυπωσίασε ιδιαίτερα καθώς αποτελεί ένδειξη αξιών που έχουν χαθεί πρόωρα από άλλες χώρες του σύγχρονου δυτικού κόσμου.

Η επιτυχία αυτής της πρώτης συνάντησης ξεπέρασε κάθε πρόβλεψη. Οι άνθρωποι που συμμετείχαν από διαφορετικές γωνιές του πλανήτη δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους σε κάθε στιγμή μάθησης, ζώντας μια βαθειά συγκίνηση και ψυχική δόνηση που προκαλεί ο μουσικός λόγος εναρμονισμένος με την ιεροπρακτική και μυητική δύναμη των παραδοσιακών χορών αλλά και ο βαθύτερος νοηματικός, ανθρωπολογικός και πνευματικός πλούτος της ελληνικής γλώσσας, θέτοντας τις βάσεις για την επόμενη συνάντηση στη γη της Πιερίας το καλοκαίρι του 2012.

August 19 2012

Details

Start: 19 August, 2012 @ 8:00 am
End: 28 August, 2012 @ 5:00 pm
Cost: €20
Event Categories:
Event Tags:, , , , , , , , , ,
Website: Visit Event Website

Venue

Ολυμπιακή Ακτή Πιερίας

Κατερίνη, Greece

+ Google Map

Πρόσθετες Πληροφορίες:

 • Επιπλέον το σεμινάριο περιλαμβάνει μαθήματα ελληνικής γλώσσας από τον Παναγιώτη Παύλο και παραδοσιακού τραγουδιού από τον Ιωάννη Κακάρα για τους συμμετέχοντες από το εξωτερικό.

 • Στο πλαίσιο του σεμιναρίου θα παρακολουθήσουμε το 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας στα Τρίκαλα Ημαθίας (20-21/08), όπου θα μας δοθεί η δυνατότητα να ακούσουμε γκάιντες από διαφορετικές περιοχές της χώρας και να μάθουμε για τον τρόπο κατασκευής τους και θα διασκεδάσουμε στο γλέντι που θα ακολουθήσει.

 • Τις υπόλοιπες ημέρες θα διοργανωθούν γλέντια ή θα συμμετάσχουμε σε τοπικά παραδοσιακά πανηγύρια.

 • Υπάρχει δυνατότητα επιλογής των ημερών συμμετοχής. Το ημερήσιο κόστος συμμετοχής στις εισηγήσεις είναι 20 ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα εξασφάλισης οικονομικής διαμονής για όσους το επιθυμούν.
 • Πρόγραμμα Σεμιναρίου

  Σάββατο 20/8

  • Επίσκεψη στο 3ο Φεστιβάλ Γκάιντας στα Τρίκαλα Ημαθίας.

  Κυριακή 21/8

  • Συμμετοχή στο σεμινάριο χορών της Ανατολικής Ρωμυλίας με τον Γιάννη Πραντσίδη στα Τρίκαλα Ημαθίας.

  Δευτέρα 22/8

  • Ημερήσια εκδρομή και παραδοσιακό γλέντι στον Όλυμπο.

  Τρίτη 23/8

  • Πόντος (περιοχή Καρς) – Κυριάκος Μωυσίδης - Παραδοσιακό γλέντι στο χώρο του σεμιναρίου.

  Τετάρτη 24/8

  • Πιέρια (Μηλιά) – εισήγηση από τη Μαρία Τσιμήτρη και κατοίκους του χωριού στο Μορφωτικό και Πολιτιστικό Σύλλογο Κάτω Μηλιάς «Οι Λαζαίοι», επίσκεψη στο λαογραφικό μουσείο και παραδοσιακό γλέντι σε τοπική ταβέρνα με ντόπιους μουσικούς.

  Πέμπτη 25/8

  • Νάματα Κοζάνης – Αχιλλέας Τσιάρας - Αρβανίτικοι χοροί επαρχίας Θηβών (Χώστια-Πρόδρομος) – Γιούλη Δήμου - Συμμετοχή σε τοπικό παραδοσιακό γλέντι.

  Παρασκευή 26/8

  • Ρουμλούκι – Αχιλλέας Τσιάρας - Συμμετοχή σε τοπικό παραδοσιακό γλέντι.

  Σάββατο 27/8

  • Ανατολική Ρωμυλία – Ιωάννης και Δήμος Πραντσίδης - Συμμετοχή σε τοπικό παραδοσιακό γλέντι

  Organizer

  FolkWay – Propantos
  Phone: +306973854977
  Email:
  Website: Visit Organizer Website